Hva skaper tro og indre motivasjon?

Vi hører ofte trenere og foreldre komme med utsagn som «han hadde ikke den indre driven» eller «det mentale var ikke på plass». Ingenting gjør meg mer frustrert enn når jeg hører at voksne mennesker omtaler unge idrettsutøvere på denne måten.

For hvordan skapes egentlig den indre driven? Og hvordan skapes det mentale?
Det er det vi voksne, foreldre og trenere, som gjør.
Den indre motivasjonen vår skapes av vår tro og våre verdier. Når det er mismatch mellom tro og verdier, mister vi motivasjon. For de fleste som driver med idrett, er mestring en verdi som rangeres høyt. Det samme gjelder gode tilbakemeldinger og tro på egne ferdigheter.
Når motivasjonen er dalende, er det én ting som har fått seg en smell, og det er troen. Troen på oss selv. Når troen ikke stemmer overens med det som er viktig for oss, er vi i en indre verdikonflikt. Og det er nettopp dette som har vært den største utfordringen til de fleste ungdom og voksne jeg har hjulpet innen idretten.
Når vi har tro på oss selv, skapes en følelse i kroppen som blir til en tilstand. Det er denne tilstanden som gjør at vi får ut vårt beste. Tilstanden styres av vårt språk, fokus og kroppsspråk. Og hvis vi tenker på denne følelsen som en muskel, er det denne muskelen alle idrettsutøvere trenger å trene mye. For uten den rette følelsen i kroppen, vil vi ikke klare å få ut vårt potensiale.
Følelsene våre blir vårt mønster. Det betyr at dersom vi i alderen 7-16 kjenner på den gode følelsen hver gang vi er på trening, vil motivasjonen bare øke og øke. Lidenskapen som skal til for at vi skal bli skikkelige gode vil tennes og utvikle seg fra å være en gnist til en stor flamme.
Lidenskap er det samme som tro. De første årene trenger vi hjelp av voksne til å skape denne følelsen. Vi trenger å bli sett, få tonnevis av gode tilbakemeldinger og ikke minst bli verdsatt for det mennesket vi er, uavhengig av våre resultater.
Og er troen på plass, er også det mentale på plass. Med en sterk tro på egne ferdigheter er vi i stand til å mestre det meste av utfordringer.
Så, alle trenere, dere har en jobb å gjøre, og det er å skape de gode følelsene og gi massevis av tilbakemeldinger som styrker TROEN. Tro skaper følelser, og disse følelsene er gullet i all mestring.
Er du trener og ønsker å bli god på egen tilstand og finne den følelsen som får frem det beste i deg som trener, så stiller jeg opp:)
Og husk: Feil er bra. Feil gir oss erfaringer. Feil fører til utvikling.